5 technologie trends die de gezondheidszorg transformeren

Nu de wereld steeds meer gedigitaliseerd wordt, heeft de gezondheidszorg de afgelopen jaren veel technologische trends omarmd. Opkomende technologieën hebben een enorme impact op de levering van zorg en op de ervaring van patiënten. Patiënten kunnen met hun smartphone contact leggen en communiceren met hun arts of deze gebruiken als een medisch apparaat dat vertelt dat je moet eten, je medicijnen moet innemen of wanneer je moet sporten. Deze digitale oplossingen bieden de medische industrie de mogelijkheid om de impact van medische zorg te vergroten en patiënten een veilig en gezond leven te bieden.

Kijkend naar de technologische trends en het toenemende vertrouwen van artsen en patiënten, zal 2023 een aantal belangrijke ontwikkelingen laten zien en zal het vooruitgang in veilige en complete zorg bieden. Laten we eens kijken hoe deze vijf technologie trends de zorgsector in 2023 en daarna zullen transformeren.

Augmented Reality (AR)

De groeiende fascinatie van mensen voor augmented reality (AR) is een drijvende kracht geworden in de gezondheidszorg. In de komende jaren zal deze technologie routine worden in de gezondheidszorg en snellere en gepersonaliseerde zorg bieden aan patiënten wereldwijd.

AR is een van de meest indrukwekkende technologieën die het zicht van de gebruiker overlapt met een door de computer gegenereerd beeld, terwijl het beeld in de echte wereld geplaatst is. Deze unieke functies helpen bijvoorbeeld chirurgen om een tumor in elk deel van het lichaam op te sporen en operaties doeltreffender uit te voeren. Het helpt ook patiënten om hun problemen beter te visualiseren en te zien hoe de behandeling bijdraagt tot het herstel.

Kunstmatige intelligentie (AI)

De vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg gaat snel en zal dit jaar een grotere impact hebben. Deze technologie helpt de gezondheidszorgindustrie bij het oplossen van verschillende problemen voor zowel ziekenhuizen als patiënten. Meer dan 80% van de sectoren in de gezondheidszorg maakt vandaag de dag al gebruik van AI.

Kunstmatige intelligentie helpt zorgverleners de medische rapporten of gegevens van hun patiënten te beheren of te onderzoeken, waardoor het zorgbeheer een snellere en ordelijkere service kan bieden. AI-technologie is geëvolueerd om patiënten te behandelen die chronische zorg, diagnostische begeleiding, persoonlijke aandacht en nog veel meer nodig hebben. Het potentieel van AI heeft het in zich om de kwaliteit van onze gezondheidszorg te verbeteren en onze eigen gezondheid in handen te nemen.

Internet Of Things (IoT)

IoT heeft de hele gezondheidstechnologie versterkt door te zorgen voor geavanceerde gezondheidszorg en behandelingsresultaten, door unieke mogelijkheden te bieden die de kosten van de gezondheidszorg drukken.

Verbonden apparaten die real-time monitoring mogelijk maken, helpen de patiënt op afstand in noodgevallen. Een arts die op vakantie is, kan bijvoorbeeld een smartphone gebruiken waarmee hij de gezondheid gerelateerde gegevens van zijn patiënt kan verzamelen. Deze gegevens worden doorgestuurd van een slim medisch apparaat dat verbonden is met de smartphone-app van de patiënt en kan het leven van de patiënt in geval van medische nood redden.

Naast patiëntenzorg maakt IoT ook interoperabiliteit, gegevensuitwisseling en machine-naar-machine (M2M) communicatie mogelijk, wat medische zorgverleners helpt effectievere oplossingen voor de gezondheidszorg te leveren.

Draagbare technologie

De laatste jaren hebben we kennis gemaakt met verschillende gezondheidstrackers, sensoren en andere draagbare medische apparaten die gegevens van de gebruiker verzamelen en de arts waarschuwen in geval van nood. Jarenlang zijn veel mensen overleden doordat zij zich niet bewust waren van hun gezondheidstoestand. Maar nu zijn er veel apparaten verschenen die artsen inzicht geven in de conditie en gezondheid van hun patiënten die deze apparaten dragen. Naast vele andere apparaten hebben ook polsbandjes en horloges de markt veroverd, omdat zij de gezondheidstoestand bij benadering kunnen aangeven. Er zijn nog veel meer apparaten op de markt verschenen die thuis real-time resultaten geven.

Telegezondheidszorg en telegeneeskunde

Zoals eerder aangegeven, kunnen mensen in afgelegen gebieden met behulp van gezondheidszorgtechnologieën virtueel worden behandeld. Over de hele wereld zijn mensen ertoe overgegaan online hulp van artsen in te roepen. Patiënten kunnen vragen stellen, vergelijkbaar met een afspraak bij een arts in de praktijk. De methode om je gezondheid op deze manier te laten controleren is goedkoper en ook minder tijdrovend. Met telegezondheidsdiensten kan al gauw tot 100 euro per doktersbezoek worden bespaard.

De technologie in de gezondheidszorg groeit in hoog tempo om het leven van zowel patiënten als de gezondheidszorg te vergemakkelijken. Het is nu aan de medische sector om hun problemen te evalueren en oplossingen te vinden door middel van technologieën. In de komende jaren zal de wereld van de gezondheidszorg een betere plaats innemen met de integratie van dergelijke software en technologieën.