7 tips om productief te blijven als je thuis werkt

Nu de trend van thuiswerken zich voortzet, is het belangrijker dan ooit om productief te blijven en je welzijn effectief te beheren. Om je hierbij te helpen, hebben we 7 tips opgesteld om je goed te voelen op het werk, terwijl je thuiswerkt.

Houd u aan een schema

Net als op kantoor is het nuttig om een dagelijkse starttijd in te plannen wanneer je inlogt op je computer, klaar om te werken. Jezelf een goede ochtendroutine aanleren is een belangrijke manier om de toon voor de dag te zetten. Als je normaal gesproken eerst koffie drinkt en nog even wat social media leest, plan daar dan ‘s ochtends 20 minuten voor in, voordat je begint. Dit om dezelfde mentale voorbereidingsroutine te hebben die je anders ook zou hebben als je naar kantoor zou gaan.
Neem je lunchpauze elke dag op hetzelfde tijdstip. Op die manier krijg je een gezonde routine die je lichaam laat wennen aan een gepland eetpatroon.

Het is net zo belangrijk om ook een eindtijd in te plannen. Als je normaal gesproken om 17.30 uur het kantoor verlaat, zorg er dan voor dat je je computer thuis ook om 17.30 uur afsluit. Scheid werktijd van privétijd en weet wanneer je jouw werkmodus moet afsluiten.

Plan koffiepauzes, lunchpauzes en wandelpauzes gedurende de dag. Het is zo makkelijk om je te verliezen in je scherm en te vergeten te bewegen of een mentale pauze te nemen. Door deze pauzes van tevoren in te plannen, word je eraan herinnerd dat je op een bepaalde tijd moet pauzeren of lunchen, net zoals je op kantoor met collega’s zou doen. Let er wel op dat je de mentale pauzes niet vult met naar de keuken gaan en snoepen 😊.

Houd teamwerk en samenwerking levend op creatieve nieuwe manieren

Een van de moeilijkste onderdelen van thuiswerken is het vinden van manieren om online met je team samen te werken en jezelf zichtbaar te maken. Ja, je zult meer nadruk moeten leggen op teamwork als je thuis werkt en creatieve manieren moeten vinden om verbonden te blijven!

Gelukkig hebben we de technologie om dit mogelijk te maken. Probeer bij vergaderingen zoveel mogelijk gebruik te maken van video. Zoek naar mogelijkheden om je werk te presenteren. Gebruik bijvoorbeeld Microsoft Teams om contact te houden met teamgenoten, al is het maar om te horen hoe hun dag verloopt of waar ze mee bezig zijn. Wees creatief met het plannen van “virtuele koffietijd” of de dag start met collega’s, of virtuele brainstormsessies om mogelijkheden te blijven vinden om samen te werken en verbonden te blijven.

Verminder afleiding en wijs een werkruimte aan

Thuis is er veel meer afleiding dan op kantoor; huisdieren, kinderen, huisgenoten, de was, tv, persoonlijke telefoontjes e.d. Het is belangrijk om je privé klusjes te bewaren voor buiten je geplande werktijd. Wees bewust van de werkruimte die het beste bij je past; sommige mensen hebben een rustige ruimte nodig, terwijl anderen de voorkeur geven aan muziek. Als je weet dat je afgeleid wordt als er rommel ligt, zorg er dan voor dat je de avond van tevoren opruimt, zodat je klaar bent om de volgende dag zonder afleiding te beginnen.

Als het kan, is het handig om een vaste werkplek te hebben. Creëer een werkruimte voor jezelf in een aparte kamer, of als je weinig ruimte hebt, richt dan ergens een plek in waar je comfortabel kunt werken zonder lawaai en afleiding. Dit helpt ook om de mensen om je heen, die geneigd zijn om je af te leiden, te laten weten dat je in “werkmodus” bent. En het is makkelijker om afleiding te vermijden als je de deur dicht kunt doen!

Tools om in contact te blijven met uw collega’s

Wanneer je in een reguliere kantooromgeving werkt, is het spreken met je collega’s een onmiskenbaar onderdeel van de werkdag, van informele gesprekken tijdens de pauzes tot het bespreken van projecten en nieuws. Door thuis te werken kunnen informele gesprekken zoals deze wegvallen, waardoor werknemers zich niet betrokken en geïsoleerd kunnen voelen. Het organiseren van regelmatige videogesprekken op een platform zoals Microsoft Teams kan collega’s helpen om goede werkrelaties te onderhouden en eventuele non-verbale signalen op te pikken. Wij adviseren altijd een beleid op te stellen om ervoor te zorgen dat tools als deze op de juiste manier door het personeel worden gebruikt.

Neem pauzes buiten

Wanneer je werkpauzes neemt, gebruik er dan een aantal om naar buiten te gaan en van de natuur te genieten. Frisse lucht, vogelgeluiden en andere aspecten van de natuur kunnen je helpen op te laden en te verfrissen. Bovendien is het nemen van pauzes in de buitenlucht een andere effectieve methode om stress te verminderen, wat erg belangrijk is als je thuis werkt.

Investeer in een goede hoofdtelefoon

Zelfs als je een gloednieuwe laptop of de nieuwste smartphone hebt, wil je investeren in een goede hoofdtelefoon met microfoon. Ruis onderdrukkende functies kunnen echt helpen om de helderheid van uw telefoongesprekken te verbeteren. Met Microsoft Teams zul je deze betere geluidskwaliteit van je gesprekken op prijs stellen.
Let op kenmerken van de hoofdtelefoon zoals een lange levensduur van de batterij, compatibiliteit met Bluetooth, microfoon en ruisonderdrukking. Dit alles maakt het werken op afstand een stuk gemakkelijker. Als je nu geen goede hoofdtelefoon hebt, vraag dan je werkgever om dit aan te schaffen als onderdeel van jouw werk-thuis-uitrusting.

Gebruik professionele communicatiemiddelen

Misschien gebruik je vandaag gratis tools om met je collega’s te communiceren. Het probleem met persoonlijke apps zoals WhatsApp, Telegram en Google Hangouts is dat ze niet noodzakelijk de communicatie verbeteren.
Overweeg te upgraden naar een zakelijk communicatieplatform zoals Microsoft Teams welke je telefoonsysteem, team chat en klantenondersteuning samenbrengt.